Районні ради в місті Києві: атавізм чи актуальне сьогодення?

Цитати учасників ефіру

Віктор Пилипишин – голова Шевченківської районної у м. Києві ради і держадміністрації: «Останнім часом події в країні розвиваються так, що мені здається, що атавізмом є в принципі і парламентаризм в Україні, і демократія в тому числі… У 2006 році, коли мер Черновецький був обраний, коли обрана була перша рада, не було зроблено найперше, що треба було зробити, – треба було розмежувати повноваження і відповідальність районів і міста Києва… Потрібні структури, які будуть виконувати функції і виконавчої влади, і представницької влади…»

Леонід Ємець – голова Печерської районної у м. Києві ради: «…Питання знаходиться в практичній площині, де районні ради і районні депутати, власне кажучи, в мене таке враження, перебувають на одному боці барикад разом із мешканцями проти тих, хто перебуває з іншого боку: мер і Київрада…»

Віталій Сташук – голова Дарницької районної у м. Києві ради і держадміністрації: «…Потрібно розглядати питання в контексті: які ради потрібні, які їх функції, повноваження, які завдання, які можливості тощо… Районна ланка набагато ближча до людей…»

Володимир Половинко – заступник голови Солом’янської районної у м. Києві ради: «…Наповнення і механізми, дотримання процедури – про це потрібно поговорити. Як дотримується виконання того механізму, який закладений сьогодні, де він дає збої і що потрібно зробити для того, щоб весь цей механізм працював краще… Можна сказати, що… йде ліквідація самоврядування…»

Віктор Пилипишин – голова Шевченківської районної у м. Києві ради і держадміністрації: «…Все-таки чи районні ради і мери районів непотрібні, чи непотрібен такий мер і Київська рада, яка зараз, до речі, знову щось там ділить. Можливо, так дискусію повернемо…»

Віталій Черняховський – головний координатор Форуму порятунку Києва: «…Мы стоим на позиции – хватит экспериментировать с районами. Это просто издевательство и попытка воровать оставшееся имущество…»

Євген Копатько – соціолог: «…Есть несколько моделей, которые успешны. Может быть, в виде эксперимента попробовать в каком-либо районе, как работает взаимодействие… Мы находимся в постоянном политическом и социальном эксперименте, люди, по большому счету, подопытные кролики…»

Віктор Пилипишин – голова Шевченківської районної у м. Києві ради і держадміністрації: «Давайте мы себе дадим ответ на один вопрос: мы централизуем власть или мы ее максимально приближаем к людям?.. Стратегия развития города – этим должен заниматься город, «флагманские» проекты… должны быть закреплены за городом. Все остальные функции по максимуму должны быть перенесены в районы, а за городом должны остаться контрольные и аналитические функции… Практически все имущество находится на балансе города, они всем распоряжаются и ни за что не отвечают…»

Максим Шкуро – перший  заступник Солом’янської РДА в м. Києві: «…Четыре года мы критикуем: во всех студиях идет критика, во всех газетах идет критика, а «дерибан» успешно продолжается. Самое страшное – что бы мы сейчас здесь ни говорили, оно не имеет никакого воплощения в остановку этого «дерибана». Единственный орган, который может это прекратить, – это Верховная Рада Украины…»

Тетяна Донець – депутат Шевченківської районної у м. Києві ради: «Якщо ми говоримо про те, що ми йдемо до демократії, то говорити про зменшення кількості районів у місті ми просто не маємо права… Єдине, про що справді треба говорити , – це про правильний розподіл повноважень. Але цим повинна, на мій погляд, займатися Верховна Рада… Це саме стосується й бюджету…»

Костянтин Матвієнко – експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика»: «Суб’єктом самоврядування є територіальна громада. У випадку з Києвом  – це кияни… Районні ради являють собою абсолютно зайву ланку… Жоден із спікерів компетентно не пояснив, чому вони виступають за те, щоб зберегти районні ради в місті Києві… Спасибі Шевченківській райраді, яка продемонструвала ситуацію із «Сяйвом». Це ситуація, яка є резонансною для всієї України. Це те, що показує реальну етичну вартість районних рад».

Леонід Ємець – голова Печерської районної у м. Києві ради: «…Районні ради – це єдиний бар’єр, який стоїть між мешканцями і мерією… Районні ради очолюють громадську непокору…»

Віктор Пилипишин – голова Шевченківської районної у м. Києві ради і держадміністрації: «…Йдеться не про районні ради і не про міські ради, а про те, чи мають можливість люди, які обирають владу, впливати на представницькі органи, і чи будуть ці представницькі органи захищати інтереси людей. Ми повинні розуміти, що функція представницьких органів зовсім інша, ніж у виконавчої влади… Йдеться про те, що повинні бути представлені інтереси реальної громади між виборчими процесами у владі… Дуже багато говорять про професіоналізм… Я запрошую мера міста Києва на півтори, на дві години – ми встанемо і поспілкуємося про проблеми міста Києва, про житлово-комунальне господарство, про розподіл бюджету, про розподіл повноважень…»

Володимир Половинко – заступник голови Солом’янської районної у м. Києві ради: «…Ті кошти, які виділяються районам для виконання їх функцій, не те щоб мінімізовані – вони в «мінус» пішли… Має бути нормальний розподіл повноважень…»

Юрій Ганущак – директор департаменту місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Міжрегіонбуду України: «…Є декілька способів організації влади у великих містах… Самоврядування з’являється там, де номінально є представницький орган… Районні ради потрібні хоча б для цього – рішення має приймати той, хто після цього несе відповідальність… Помилка киян у виборі «першої особи» занадто дорого коштує державі…»

Олег Соскін – директор Інституту трансформації суспільства: «Київ – це одна громада… Громада повинна визначати свою систему місцевого самоврядування. У Києві на сьогоднішній день місцевого самоврядування немає… Отже, що перше треба зробити: ліквідувати райдержадміністрації і взагалі посаду голови адміністрації міста Києва… Потрібно, щоб партії чи блоки висували в кожному окрузі свого конкретного кандидата… І закон про відкликання депутата має бути…»

Олексій Голобуцький – заступник директора Агентства моделювання ситуацій: «…Дуже цікаво слухати, нібито райради нічого не вирішують… Але я знаю… на майбутні вибори вже куплені місця. Люди чомусь хочуть потрапити туди, де вони, в принципі, нічого не вирішують. І це дуже цікаво…»

Дмитро Нікульшин – секретар Постійної  комісії Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних, міжнародних зв’язків та інформаційної політики: «…У місті Києві без політики неможливо… Ми забуваємо про самоврядні повноваження і про державні повноваження. Вони потрібні і на міському рівні, і на районному…»

Олександр Сергієнко – директор Інституту міста: «Місцеве самоврядування в Україні  – це просто парадокс, один великий парадокс… Є міський голова. Він має свою велику корову, яку він доїть. І захищають демократію зараз райони, кожен із яких має не корову, а маленьку козу, яку теж доять… Взагалі, що це за рада – хоч міська, хоч районна, – яка не має свого виконавчого органу?..»

Віктор Терновий – учасник громадянського руху «Справжні кияни»: «Державне управління, так само як і місцеве самоврядування, людей не влаштовує. Але воно є в тому вигляді, як зараз. Тоді виникає питання: кого ж воно влаштовує?..»

 

02.03.2010

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Голосування

Хто в умовах політичної кризи відповідає за безпеку українського народу?

View Results

Загрузка ... Загрузка ...
Про нас
Пишіть нам за адресою: [email protected]