- Київський форум - http://kiev-forum.org -

Яке майбутнє чекає на столичний зоопарк, або Чи вдасться звіринцю повернути колишній імідж?

01.11.2011 23:57 у розділі Попередні ефіри | Немає коментарів

Олексій Толстоухов, генеральний директор КП «Київський зоопарк»: «В Киевском зоопарке происходит планомерная работа над созданием новых условий для содержания животных, для улучшения кормления животных, которые находятся у нас в коллекции, для улучшении труда работников киевского зоопарка. И мы строим большие планы на будущее, которые собираемся претворить в жизнь, чтобы Киевский зоопарк вернул свой имидж среди европейских зоозащитных организаций, жителей города Киева и гостей столицы… Кто ставит вопрос о том, что Киевский зоопарк потерял свой имидж? То, что его исключили из Европейской ассоциации [зоопарков. - Ред.], еще ни о чем не говорит, потому, что есть политика двойных стандартов. Киевский зоопарк является официальным членом Евроазиатской региональной ассоциации зоопарков и аквариумов, которая входит во всемирную ассоциацию… Коллекция Киевского зоопарка старая, многие животные пережили свой репродуктивный возраст. После распада Советского Союза были единичные случаи завоза новых животных, молодых и репродуктивных, в Киевский зоопарк… »

Олексій Давиденко, депутат Київської міської ради, секретар Постійної комісії з питань освіти та науки: «Каждый директор, практически каждого зоопарка в Украине, а особенно директора Киевского зоопарка, которые были за последнее время, должны считать большим счастьем то, что животные не разговаривают… Можно точно сказать: есть проблемы. Эти проблемы были до Толстоухова, он их принял, и они остаются в этом зоопарке… На сегодняшний день работа зоопарка перестала быть публичной»

Андрій Капустін, керівник громадської організації «Експертна рада», журналіст: «По сравнению с тем, когда у власти была Берзина [екс-директор Киевского зоопарка. - Ред.], ситуация ухудшилась. В первую очередь это касается того, что мы не имеем доступа к информации…Киевский зоопарк в Украине не один – есть зоопарки Харькова и Николаева.., там животные размножаются. Понятно, что господин Толстоухов принял зоопарк в “убитом” состоянии, но нельзя же его взять и добить»

Тамара Тарнавская, президент міжнародної організації захисту тварин «SOS»: «Міжнародні організації моніторять Київський зоопарк з 1998 року, і ситуація там ніколи не була райдужною. З цього року зоопарки підпадають під юрисдикцію Европейської комісії, і зараз буде більше можливостей чинити тиск на Україну в цьому питанні, навіть попри те, що Україна не є членом Євросоюзу, а тільки подала заявку. Є відповідне звернення до Президента Євросоюзу щодо стану речей з безпритульними тваринами та зоопарками»

Денис Москаль, депутат Київської міської ради, голова Постійної комісії з питань екологічної політики: «Перед виїздом в зоопарк ми викликали керівництво на засідання постійної комісії, після численних заяв у ЗМІ про порушення та загибель тварин. Не отримавши відповіді на запитання, ми призначили виїзне засідання з пулом журналістів. Ми пройшли по всьому зоопарку, заглянули в кожну клітку. За результатами цього виїзду ми готуємо пропозиції, тому що, дійсно, є багато проблем. І, як відзначила комісія, найбільшою проблемою є «вузький фокус», у якому ми дивимось на сьогоднішню проблематику зоопарку. Там дійсно є багато проблем – завищені ціни на продукти, неналежне утримання тварин тощо. Але, якщо Київ зміг реконструювати «Олімпійський», збудувати за рік сучасні транспортні розв’язки, – чому ми не звертаємо увагу на те, що Київський зоопарк потребує серйозної реконструкції»

Леся Карнаух, заступник директора департаменту заповідної справи Мінекології та природних ресурсів України: «Зоологічні парки, як об’єкти природозаповідного фонду, відповідно до нашого законодавства, – це дуже складні об’єкти… Як показує історія розвитку саме Київського зоологічного парку, в нього були різні періоди: і занепаду, і розквіту. Нинішній період, якщо взяти економічну криву, йде трохи до спаду, ще не дійшов до свого дна. Можливо буде ще гірше, але поліпшитись ситуація повинна обов’язково»

Віктор Кобилянський, юрист: «Зоопарк є об’єктом природозаповідного фонду… Розпорядження землями таких об’єктів – виключна прерогатива Кабінету Міністрів України. Але, знаючи практику вітчизняних рейдерів, можу одразу намалювати схему, як можна забрати землю в зоопарку. Треба створити там певні проблеми. Потім поставити слухняного керівника, який, посилаючись на проблеми, скаже, мовляв, нам дорого платити за всю цю землю і ми добровільно відмовляємося від певної частини… Єдина запорука того, що така схема не спрацює, – це постійна увага до цих проблем, це відкритий доступ до інформації, це слово журналістів…»

Михайло Іванов, заступник генерального директора Київського зоопарку: «…Согласно Закону Украины «Про природозаповедный фонд Украины», мы в прошлом году разработали проект организации территории Киевского зоопарка, в котором на сегодняшний день отражено все: бюджетные деньги, которые были вложены за последние 70 лет, все незаконченное строительство в Киевском зоопарке… То есть мы создали документ, который является основой для дальнейшего планомерного развития зоопарка…»

Микола Марчук, начальник юридичного відділу Київського зоопарку: «Киевский зоологический парк, как и другие коммунальные предприятия и организации, которые имеют дело с государственными деньгами, работает на основании Закона Украины «Об осуществлении государственных закупок»… Почему никто не обращает внимания на то, что морковка в апреле стоила 12 грн 51 коп., а в зоопарк она поступала по цене 7 грн 98 коп…»

Олексій Толстоухов, генеральний директор КП «Київський зоопарк»: «В Киевском зоопарке рептилий не продают. В нашем зоопарке два сотрудника, которые работают в отделе акватеррариума, продали удава, которого они вырастили у себя в домашних условиях. Многие работники зоопарка содержат у себя дома и рептилий, и птичек, и рыбок…»

Анжеліка Комарова, начальник відділу зв’язків із громадськістю КП «Київський зоопарк»: «Мені дуже смішно, що були закиди, що журналістів не пускають…»

Олексій Давиденко, депутат Київської міської ради, секретар Постійної комісії з питань освіти та науки: «Абсолютно все коммунальные предприятия города Киева, для директоров назначенных там, являются кормушкой. Разница есть только в том, что одни работают и для себя, и для предприятия, на котором они руководят, а другие – успевают работать на себя, но не успевают работать на предприятие…Основная проблема Киевского зоопарка с 2006 года – это проблема управленцев»

Леся Карнаух, заступник директора департаменту заповідної справи Мінекології та природних ресурсів України: «Для нас, як для управлінців, дуже важливо, які кроки були зроблені, коли ми почали говорити про Київський зоопарк, і що буде реалізовано в найближчі пару років. Розроблений проект і є планом розвитку зоопарку на найближчі 10 років…»

Тамара Тарнавская, президент міжнародної організації захисту тварин «SOS»: «Більшість зоопарків не дотуються з бюджетів міст, а самі заробляють на себе… »

Андрій Капустін, керівник громадської організації «Експертна рада», журналіст: «…С учетом того, что мы живем на постсоветском пространстве, где любят рассказывать о громадье планов, и весь наш чиновничий аппарат просто пропитан работой с бумагами и планами с великими подписями великих чиновников, этот зоопарк может и будет развиваться, но там никто не будет жить… »

Ася Серпінська, президент Київського міського товариства захисту тварин, президент Всеукраїнської асоціації зоозахисних організацій: «В таком виде, как сейчас, это не зоопарк, это – тюрьма пожизненно заключенных животных… »

Інна Чкан, голова Товариства захисту тварин «Help»: «Мы видим решение этой ситуации в присвоении Киевскому зоопарку статуса «национальный»…»

Ігор Марійчук, завідувач відділу копитних тварин Київського зоопарку: «Ми перестали один в одному бачити людей. Я і мої колеги не демони, ми любимо тварин, ми розуміємо проблематику, ми знаємо, що наш зоопарк, на жаль, знаходиться в глибокій кризі»

Денис Богуш, віце-президент Української PR-ліги: «”Отмыть” имидж зоопарка в сложившейся ситуации, гораздо сложнее, чем его создать… »

Анжеліка Комарова, начальник відділу зв’язків із громадськістю КП «Київський зоопарк»: «Журналісти більш охочо йдуть на погані новини, ніж на хороші. Якщо їх немає – то вони їх придумують…»

Леся Домащенко, кореспондент інтернет-видання «Кияни»: «В Лукьяновское сизо журналисту проще попасть, чем в Киевский зоопарк. И это неправильно…»


Надруковано з веб-сайту Київський форум: http://kiev-forum.org

Постійна адреса сторінки: http://kiev-forum.org/2011-11-01-zoo/

© 2010 ВГО “Київський форум”. Передрук авторських матеріалів можливий за умови посилання на текст оригіналу на веб-сайті www.kiev-forum.org.