Святий вечір, або Як правильно зустріти Різдво

Святвечір напередодні Різдва, що припадає на 6 січня, є останнім днем Різдвяного посту. В цей день прийнято не вживати ніякої їжі аж до сходу першої зірки. Саме в цей час, за біблійними притчами, народився Ісус. На Святий вечір з давніх часів сходилася, з’їжджалася вся рідня.

Вечерю на Святвечір слід готувати пісною. Проте свята вечеря називається багатою, бо має включати багато страв. А саме – 12, в честь дванадцяти апостолів.

Вечеря починається магічною дією внесення в будинок дідуха – снопа пшениці або жита. До речі, колоски пшениці символізують красу. Зараз сніп ставлять у кутку столу, колись його ставили на найпочесніше місце в хаті – під іконами. Цей святковий сніп називають “дідом”, “дідухом”, “колядою”, “колядником”. Стіл посипали сіном, стелили скатертину, а в центрі столу ставили тарілку з кутею та інші страви.

Сім’я сідала за стіл з першою зіркою на небі.  Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити з-за столу. Хлопцю і дівчині не можна сидіти по кутах столу, щоб не залишитися без подружньої пари. Не можна, взявши ложку в руки, знову класти її на стіл, страви водою не запивають – тільки узваром. Поки вечеря не закінчиться, не можна виходити з-за столу, тим більше – з дому, щоб не впустити нечисту силу.

Перша вечірня зірка оповіщає людям про велике чудо – народження Сина Божого! Обов’язковий атрибут різдвяного столу як символ нетлінності і світла – свічка.  Запалює її господар.

Після вечері, яка зазвичай тривала 3-4 години, кутю та деякі інші страви зі столу не прибирали, а залишали для духів померлих предків, які, за віруванням українців, також приходили “на різдвяну кутю”.

З давніх-давен вважалося, що як святкуємо Святий вечір, так ми і будемо жити в наступному році. Кажуть, що в цей вечір кожна тварина розмовляє з Богом.

12 страв: що слід готувати

На Святвечір всі страви готуються пісними (тобто без яєць, сметани, молока і масла) і, звичайно ж, без м’яса. Отже, на Святвечір традиційно готували:

  • Кутя
  • Горох
  • Капусняк
  • Борщ
  • Голубці
  • Риба
  • Вареники
  • Млинці
  • Каша
  • Пиріжки
  • Узвар
  • Пампушки

Рецепти

Кутя

Інгредієнти

  • 2 скл. пшениці
  • 1 скл. маку
  • 1 скл. горіхів
  • 50 г родзинок
  • 100 г меду

Пшеницю треба помити і замочити на кілька годин. Потім її варять на середньому вогні до готовності.

Промийте мак та запарте його на 30 хв. в гарячій воді. Замочіть родзинки. Після цього перетріть мак «в молоко» у макітрі, кавомолці або пропустіть його кілька разів через м’ясорубку.

Пшеницю змішайте з маком.

Подрібніть горіхи і додайте до пшениці з маком. Туди ж відправте родзинки, мед та цукор. Все ретельно перемішайте.

Узвар

На один літр узвару вам знадобиться:

  • 125 г сухофруктів
  • 75 г цукру
  • 50 г меду

Залити гарячою водою сухофрукти: груші, яблука, вишні, сливи, родзинки. Накрити кришкою і поставити на помірний вогонь. Варити 1 – 1,5 години. Після того як узвар охолоне, додати мед і поставити у холодне місце.

Голубці з пшоном

На 1 кг свіжої капусти:

  • 1 склянку пшона
  • 2 моркви
  • 1 цибулину
  • 1 ст. ложку пшеничного борошна
  • 2 ст. ложки томату-пюре
  • 4 ст. ложки олії
  • 2 горошини гіркого перцю
  • 1 склянку бульйону

Капустину обварити у киплячій воді цілою головкою, потім відокремити листки. Пшоно промити, залити водою, довести до кипіння і відкинути на сито.

Заправте пшоно підсмаженою на олії цибулею, морквою і перцем. Посоліть. Заправлене пшоно покласти на підготовлені листки капусти, згорнути трубкою, викласти у сотейник.

Тепер готуємо підливу. Борошно злегка підсмажити на олії, додати томат, влити бульйон, проварити, процідити і посолити.

Залити голубці підливою та тушкувати до готовності.

При подачі на стіл голубці поливають підливою, у якій вони тушкувались.

Різдво

Різдво Христове належить до великих свят, які церква визначає особливо урочисто. За біблійними свідченнями, цього дня народився Син Божий – Ісус Христос, якому люди поклоняються вже не одне тисячоліття. В Україні Різдво називають ще Колядою.

З самого ранку Великого дня Різдва славили Христа: ходили “із зіркою” по домівках, співали церковні гімни та народні колядки про народження Дитятка від Діви, про простих пастухів і мудрих волхвів.

На Святки споконвіку було прийнято колядувати: рядитися, влаштовувати веселі ігри, ходити по будинках, поздоровляти всіх зустрічних з Різдвом, жартувати і співати пісні.

Існує і така старовинна традиція: коли 6 січня годинник проб’є північ, потрібно відкрити вікно чи двері, щоб впустити в дім Різдво.

06.01.2013

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Голосування

Хто в умовах політичної кризи відповідає за безпеку українського народу?

View Results

Загрузка ... Загрузка ...
Про нас
Пишіть нам за адресою: [email protected]