Небайдужим киянам - сюди! Натисніть! |
На київських прилавках овочі б’ють цінові рекорди через великий попит на них, пише Kyivpress.
Так, «борщовий набір» у травні сягнув 205 гривень, що на 39 гривень більше, ніж у квітні. Зокрема, свині ребра вже коштують в середньому 45 гривень за кілограм, буряк – 29, картопля – 10,5, капуста – 13,75, морква – 14,5, лук – 13,25, часник – 45, «Олейна» – 16,2, петрушка – 3,5, кріп – 3,5, томатний соус – 11,6 гривні.
І ось вони – справжні українські ціни: за шмат перекрученого сала зі спеціями в супермаркетах правлять значно менше, ніж за кіло картоплі: 7 гривень проти 10,5 гривень.
Порадувала хіба що рання капуста, яка стала в 1,5 раза дешевшою, ніж білокачанна минулого врожаю. Аналітики ринку стверджують, що з постачанням на прилавки молодої продукції ціни знизяться. Через холодну весну і «повільний» врожай це станеться лише в кінці травня. Та й подешевшає «борщовий набір» не більш, як на 5%.
Як відомо, спричинила останній стрибок цін на овочі не лише погода, а й ринкова традиція піднімати вартість продуктів на великі свята. Після Великодня, майовки та Дня Перемоги продавці не поспішають скорочувати цінники, нарікаючи на той же несезон і малі запаси овочів, мовляв, люди й так все розкуповують.
Додамо, що в Києві цьогоріч деруть за продукти на 20% більше, ніж загалом в Україні.
Про це також пишуть:
“Сегодня”: Овощи в Киеве подешевеют лишь летом и на копейки.
“Газета по-киевски”: Картошка в Киеве дороже сала.