незручні питання до влади
автор та ведуча Рена Назарова
Небайдужим киянам - сюди!
Натисніть!

Наш сайт переглянули

Сьогодні3 846
З початку місяця42 085
За 2012 рік505 519
За весь час2 314 831

У цьому розділі

Місія сайту
ЗМІ про нас

        Знайти
Новий розділ
Гарячі точки Києва
Відкрити

Дайджест «Київський форум»

№3, квітень 2012
Бюджетна «подачка» напередодні виборів. Війна за зелень. Інтриги на Пейзажній алеї. Сховище відпрацьованого ядерного палива поблизу Києва.

№2, спецвипуск, березень 2012
ОСББ як вихід із комунальної кризи, або допоможи собі сам! Крокодилячі сльози житлово-комунальних олігархів. Як судитися з ЖЕКами?

№1, лютий 2012
Медичні реформи додадуть киянам проблем. Шулявка - ні пройти, ні проїхати. Київ ось-ось потоне у власному "добрі". Прибирання по-київськи.

 
  

Опитування

Чи готові Ви вийти на захист зелених зон Києва від вирубки?

Завантаження ... Завантаження ...

Погода у Києві
друкувати надіслати

Журналісти назвали найактуальніші проблеми Києва

Журналісти київських ЗМІ обговорили найактуальніші проблеми столиці. Дійшовши висновку, що ніколи не слід зупинятись і продовжувати писати правду і нічого окрім правди.

У четвер, 8 листопада, кияни побачили на екранах своїх телевізорів нестандартний випуск ток-шоу “Київський форум”. Цього разу для обговорення київських проблем були запрошені не чиновники, не активісти громадських організацій, не експерти і навіть не схвильовані кияни. Цього разу ведуча Рена Назарова зібрала в студії представників “четвертої влади” – журналістів київських ЗМІ, що пишуть про проблеми Києва.

Нескладне анкетування, проведене передачею напередодні показало, що журналісти вважають, що в 2007 році до першої п‘ятірки проблем, з якими місцева влада не може або не хоче, впоратися, є: – транспортні затори; – корумпованість керівництва міста; – хаотична забудова Києва; – непрозорий розподіл земельних ділянок – зменшення зелених зон;
В той же час кияни, опитані громадською організацією “Думай” назвали дещо інший перелік найдошкульніших проблем: – висока платня за компослуги; – незадовільна робота житлово-комунальних служб; – високі ціни на житло; – поганий стан еколого-санітарний стан, засміченість; – транспортні затори на дорогах.

Втім, обидва “проблемних” списки перегукуються. Відтак формальний привід говорити з журналістами про проблеми Києва є.

Свіжий ефір: Новий ядерний могильник під Києвом: небезпеки, ризики, загрози

Проте розмова в ефірі швидко перейшла з русла власне проблем Києва в русло проблем міських ЗМІ, які пишуть і говорять про столичні негаразди.

Підняли мову і про самі ЗМІ, як проблему Києва. Дійсно, українські медіа не відчувають себе в повній мірі тією “четвертою владою” і не усвідомлюють покладеної на них відповідальності. Адже пересічний киянин, що не розбирається у нюансах проблем, які його оточують, майже цілковито покладається на газети і телебачення. А що ж тоді, коли самі ЗМІ не розуміються на цих проблемах? Більшість актуальних проблем лежать в площині земельного, містобудівного та природоохоронного законодавства, частина – в площині охорони історико-культурної спадщини. При цьому практично всі столичні ЗМІ не мають у своєму штаті фахівців по цим темам. Через це, більшість актуальних проблем і новин висвітлюються стисло і неякісно або ж взагалі проходять в режимі “новинних стрічок”, в той час як варто було б висвітити їх значно ширше.

Видання, в якому немає вузьких фахівців принаймні по найактуальнішим темам, легко спровокувати. Про це висловився Василюк Олексій, що представляв на “Київському форумі” портал “Природа України”: “Журналісти один поперед одного поспішають опублікувати гарячі новини і зовсім не розбираються що пишуть. Чиновники цим користуються і роблять медіа-провокації. Наприклад, Київрада дерибанить 2000 га парків і при цьому 271 га приміських лісів переводить в статус міської зеленої зони… проводять якийсь там брифінг і кажуть “В Києві з’явились нові парки”… і всі газети як один пишуть “Класно, в Києві з’явилось 271 га нових парків” в той час як треба писати, що роздали 2000 га. Ще приклад: Київрада скорочує площу найціннішого заказника в Києві “Острів Жуків” вдев’ятеро і з трибуни кажуть “Ми створили заказник”… і всі журналісти тут же пишуть “Вау! Київрада створила заказник!” в той час, як вона його знищила”.

Серед учасників передачі був присутній один з не багатьох професіоналів своїй теми, біолог за освітою, Олег Листорад. Володар “Золотого пера”, нині безробітний екс-журналіст “Столиці”, вже багато років є прикладом фахівця своєї справи, журналіста, що дійсно розбирається в тому, про що пише. Минулого року Олег Листопад видав книгу, покликану підвисити екологічну грамотність українських журналістів. Але очікуваного ажіотажу серед ЗМІ вона не отримала. Вочевидь, на думку редакторів, “галопом по європам” – значно зручніший формат.

Незалежні журналісти, присутні на передачі, закликали колег підвищувати свою кваліфікацію і чим можна більше писати про актуальні проблеми – писати “поки проблема є в принципі”, а не “поки вона ще є новиною”. Лише так ЗМІ зможуть реально впливати на ситуацію в Києві і в Україні. Лише так вони зможуть не дати людям опустити руки.

Представник сайту “Наш Київ” Олег Андрос підняв питання і про цензуру опозиційних до влади ЗМІ. Так, ще наприкінці 2006 року хакерська атака знищила сайт “Наш Київ”, була закрита “Екологічна газета”, що була єдиною екологічною газетою, яку можна було виписати в Україні… Крім того, тиск з боку адміністрації знищив незалежну газету Київського університету імені Тараса Шевченка “Універ”. Проблема студентських газет взагалі дуже серйозна, адже керівництво навчальних закладів не зацікавлене в тому, щоб студенти широко обговорювали власні недоліки роботи свого ВУЗу.

Кореспонденти і редактори жаліються на відсутність важелів впливу на ситуацію, які б, в принципі, мали б бути у “четвертої влади”. Втім, незалежних аполітичних видань, які б відкрито протиставляли себе діючій міській владі Києва майже нема. Можливо, причина цього криється в міркуванням маркетологів і піарщиків, а можливо видання не бажають унаслідувати гіркий досвід “Екологічної газети” і “Нашого Києва”. Крім видань громадських організацій в місті лишаються лише газети “По-Киевски” і “Контраст”, що не соромляться відверто викривати протиправну діяльність влади і, власне передача “Київський форум”, що раз-по раз віддає на поталу громадськості того чи іншого чиновника, примушуючи його в ефірі відповідати на прямі питання киян.

Гості “Київського форуму”, чий професійний стаж сягає радянських часів, пригадують, яку вагу мала тоді бодай одна критична стаття в пресі і як байдуже ставиться до критики влада тепер.

Журналіст “Известиии в Украине” Володимир Заманський підсумував сказане в ефірі перефразованим афоризмом одіозного Гебельса “Пишіть правду, правду і нічого крім правди… щось та й залишиться”.

Оригінал публікації http://new.kiyany.obozrevatel.com/news_comments/2007/11/12/38664.htm


 
Голосую -1, мені не подобаєтьсяГолосую +1, мені подобається (Жодного голосу)   переглядів сторінки 163  

Також по темі

Бомжів на час Евро-2012 залишать у Києві
Земля возле Софии Киевской оказалась в частных руках. Видео
Київська влада відхрестилася від буклетів із повідомленнями про секс-послуги
Врачи рекомендуют жителям Киева не начинать пляжный сезон
У Феофанії введуть плату за парковку та фотографування
 
0 коментарів 0

Ви небайдужий киянин? Зареєструйтеся або увійдіть на сайт.

срочно работа в днепропетровске, гороскоп скорпион женщина, Миссия невыполнима 4, аниме король, технические характеристики автомобилей

© 2012 ВГО “Київський форум”. Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації. Будь-який передрук матеріалів з сайту може здійснюватись лише при наявності “активного гіперпосилання” на www.kiev-forum.org, а також на сам матеріал.