Вирубка зелених насаджень в Києві – злочин проти киян

Цитати учасників ефіру

Іван Заєць – заступник голови комітету ВР України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи: «На це (ситуація в Києві – Ред.) є кілька причин. Перша причина – це низька екологічна свідомість наших чиновників, а друга причина – це правовий нігілізм і відсутність політичної відповідальності. Я б сказав і про третю причину – це не досить вимогливе ставлення киян до тих, кого вони обирають до міської ради… Законодавство не розпрацьоване на сьогоднішній день… Процес руйнації зелених насаджень набув таких масштабів, що потрібно просто зупинити на п’ять років цей процес…».

Тетяна Тимочко – перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги: «Не можна говорити про бездіяльність громадськості бо про слабку участь, тому що ми є свідками просто екологічних війн в місті Києві останні три роки… Громада Києва своє негативне ставлення висловлює. Але абсолютна безкарність, повна безкарність діючої київської влади – починаючи з найдрібніших фактів і до дуже брутальних, абсолютно ганебних публічних заходів знищення дерев біля метро «Дарниця» – це все свідчить про те, що влада перейшла цю межу… Ці землі розподіляються тим, хто знаходиться у Верховній Раді, в Кабінеті Міністрів, в кожній політичній партії, яка знаходиться в парламенті України…».

Вадим Гаєвий – Київський природоохоронний прокурор: «Природоохоронна прокуратура невідкладно реагує на ті порушення… Ми невідкладно залучаємо фахівців, тому що треба з юридичної точки зору звернути увагу на те,  які збитки причинені, які порушення допущені, дати їм кваліфікацію юридичну. І в даному випадку ті факти, про які ви говорити, -  ми порушили кримінальні справи, спільно із Державною екологічною інспекцією вжили всіх можливих заходів для того, щоб припинити незаконне знищення зелених насаджень, повернути їх до власності громади міста Києва, до держави і притягнути винних осіб до відповідальності… Всі кримінальні справи порушені відносно осіб, це не фактові справи, і тяганина по цим справа не буде допущена – буквально за місяць-півтора вони всі будуть направлені до суду…».

Олександр Посмітний – перший заступник начальника Державної екологічної служби в м. Києві: «Если рассматривать эту проблему концептуально, то она кроется глубоко корнями в Генеральный план строительства города Киева… На сегодняшний день происходит более серьезное нарушение: нарушение Генерального плана, плана детальной планировки, выделение земель не по целевому использованию, в результате чего происходит вырубка зеленых насаждений…».

Олександр Дядюк – голова правління ГО «Кияни об’єднуємось»: «… Справа в тому, що фірма «Ярус», по великому рахунку, не є злочинець… Справжнім злочинцем у всіх цих аферах є київська міська влада, яка всупереч чинному природоохоронному законодавству роздає ці земельні ділянки. Більш того, вона роздає їх всупереч земельному кодексу та закону України «Про оренду землі», обходячи існуючі вимоги про те, що земельні ділянки повинні зараз продаватися або передаватися в оренду виключно на конкурсних засадах, при чому не брезгуючи навіть відвертим підлогом…».

Вадим Гаєвий – Київський природоохоронний прокурор: «…На сьогоднішній день слідчий Київської природоохоронної прокуратури вживає заходів для повного всебічного об’єктивного розслідування цієї кримінальної справи… Ми чітко виконуємо закони… Максимум за 2 місяці ця кримінальна справа піде до суду… Ми самі змушені реагувати і вживати заходів щодо порушень чинного законодавства депутатами Київради… Ми самі зацікавлені в тому, щоб повернути ці землі до громади міста Києва, відновити їх стан, і щоб мешканці міста Києва насолоджувалися і раділи тим зеленим зонам і тому місту Києву, який ми всі поважаємо і цінуємо».

Віктор Ткаченко – захисник парку ім. В.Стуса: «Київська міська рада нещодавно ухвалила рішення зміни до продажу земель, що є спрощеною формою «дерібану» київської землі. Я хотів звернути увагу всіх киян, щоб вони були насторожі сьогодні, дивлячись у свої вікна, чи не з’явиться під вікнами бульдозер, і бандити не будуть огороджувати ваші двори парканом…».

Роман Титикало – захисник парку ім. В.Стуса: «Після зрізання дерев дійсно була порушена кримінальна справа прокуратурою Святошинського району. Але… до того , як зрізали, ми неоднократно зверталися до прокуратури. Прокурор міста Києва і природоохоронна прокуратура відмовили у вжитті будь-яких заходів… Коли вже зрізали, тоді вже після факту порушили…».

Руслан Бесараб – начальник відділу природоохоронної прокуратури м. Києва: «У 2010 році прокуратурою міста Києва було порушено 3 кримінальні справи за фактом знесення зелених насаджень… Прокуратура міста Києва все, що могла зробити в рамках повноважень, – вона  зробила. Які питання до нас? Замкнуте коло, правовий колапс…».

Тетяна Тимочко – перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги: «Хотіла б призупинити цей бенефіс прокуратури тут у нас, на «Київському форумі»… Всеукраїнська екологічна ліга, наш київський осередок ще влітку писав в природоохоронну прокуратуру і в міську прокуратуру, коли почалися дії на протилежному боці метро «Дарниця»… Якби у нас представники прокуратури не були б в списках найпрестижних земельних ділянок, цього би не було… Якщо ви хоч одного злочинця при владі покараєте, іншим буде тоді інакше, їм будуть непереливки…».

Олександр Сергієнко – директор Інституту міста: «… Якщо взяти Генеральний план, який був прийнятий у 2002 році, який отримав Державну премію, – то за перші чотири роки було внесено аж 9 змін. А з 2006 року, коли прийшов Черновецький, було внесено 1143 зміни… З 1990 року захворюваність в Україні зросла на 12,3%. В Києві вона зросла на 21%, а захворюваність дітей в Києві взагалі зросла за ці 18 років на 44%. Це злочин, який робить Київрада і команда Черновецького проти киян».

Олексій Василюк – голова молодіжного відділення Національного екоцентру України: «… Схема розміщення готелів призведе до знищення колосальної кількості зелених зон – ніхто не намагається її ліквідувати… Жуків острів – це найбільший заказник в Києві… І як виходить: суд триває, а територія ця далі роздається під забудову. Прокуратура навіть не попросила суд призупинити дії всіх цих рішень. Тобто на цій території відбувається її знищення, а ми другий рік ходимо до суду і намагаємось щось таки вдіяти».

Ігор Луценко – активіст Громадської ініціативи «Збережи старий Київ»: « В ці хвилини, поки ми говоримо, завершують мабуть знищення скверу біля Центрального палацу реєстрації шлюбів…».

Тарас Кінько – журналіст, письменник: «…Нам вдалося відстояти територію силовим методом, довелося тричі зносити паркан… На сьогоднішній день є певний результат: за допомогою громадськості ми знесли не тільки паркани, а ми завалили той котлован, який було викопано на місці скверу… Ми маємо право на самозахист, якщо нас не захищає закон… Хочу нагадати досвід дисидентів, які малими силами змогли розгойдати і похитнути такий могутній великий Радянський Союз. Вони апелювали аргументовано до світової міжнародної громадськості, заявляючи про ті порушення при видимій благополучності, які робилися в Радянському Союзі. Мені здається, що час переходити до цієї боротьби…».

Микола Єременко – координатор ініціативної групи жителів смт. Коцюбинське та м. Києва: «На сьогодні почалася вирубка, і ми не можемо її зупинити ні за допомогою прокуратури, ні за допомогою судів. Всі офіційні структури почали затягування часу і окозамилювання… Ми зараз готуємо місцевий референдум, на якому будемо скасовувати рішення селищної ради, яке ми вважаємо незаконним…».

Олексій Толкачов – голова Громадського комітету національної безпеки України: «В Києві зелених насаджень не залишиться, і це буде дуже скоро… Хочеться, щоб кияни не були наївними, необхідно пробуджуватися, виносити цю владу з кабінетів ногами вперед, і, бажано, в білих капцях…».

Олег Колосок – старший експерт з управління природоохоронними територіями Програми розвитку ООН в Україні: «… Громадськість має приймати активну участь у збереженні зелених насаджень міста Києва… Всі заходи треба робити системно… Точковий і вибірковий підхід не дасть можливості уникнути проблеми в рамках цілої країни…».

Руслан Бесараб – начальник відділу природоохоронної прокуратури м. Києва: «…Єдиний на сьогоднішній день вихід з цієї ситуації задля того, щоб зберегти зелені насадження, які в нас ще залишились в місті Києві, – це пряма заборона на законодавчому рівні щодо зменшення територій зелених зон».

 

23.02.2010

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Голосування

Хто в умовах політичної кризи відповідає за безпеку українського народу?

View Results

Загрузка ... Загрузка ...
Про нас
Пишіть нам за адресою: [email protected]