Яку воду п’ють кияни? (Чи закриють київські бювети?)

Цитати учасників ефіру

Олександр Прогнімак – начальник Державного управління навколишнього природного середовища в м. Києві: «…Чтобы быть здоровым, нужно пить чистую воду, дышать чистым воздухом и жить на чистой земле. Это три момента, за которыми должна следить, прежде всего, местная власть…»

Зоя Безрук – начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в м. Києві: «…Вода повинна мати відповідні мікроелементи для того, щоб вони постійно поповнювалися організмом…»

Сергій Тимошенко – в.о. заступника головного державного санітарного лікаря м. Києва: «…Вода (до м. Києва) подається з трьох джерел водопостачання: Дніпровська водопровідна станція, Деснянська водопровідна станція, 376 артезіанських джерел… Ця вода проходить повну відповідну підготовку і контроль… Тобто ця вода гарантованої якості… Протягом 35 років у м. Києві не зареєстровано жодного спалаху інфекційних захворювань, пов’язаних із вживанням питної води саме з централізованих джерел водопостачання… З інших нецентралізованих джерел водопостачання… на сьогодні відхилення за санітарно-бактеріологічними, санітарно-хімічними показниками становить 26-27 відсотків…»

Олександр Прогнімак – начальник Державного управління навколишнього природного середовища в м. Києві: «…Мы должны смотреть на эту проблему шире. Даже если и соблюдаются ГОСТы, то хлор в любом количестве вреден для здоровья человека… Наши технологии уже устарели, и… надо переходить на современные системы очистки воды…»

Федір Вітт – начальник ГУ комунального господарства КМДА: «…Стан водопровідних і каналізаційних систем сьогодні залежить перш за все від фінансування, яке закладене в нашому місті… Коштів у міста недостатньо… Сьогодні зношеність водопровідних систем майже 60 відсотків…»

Анатолій Яцик – директор Українського НДІ водогосподарсько-екологічних проблем: «…У нашій державі як ніде у світі 75 відсотків питного водопостачання базується на поверхневих водах… Очистити нашу воду дуже складно, і як би житлово-комунальне господарство не напружувалося, зробити чисту воду неможливо… Сьогодні наукове забезпечення вирішення цих проблем поставлено на достатньому рівні… Потрібні кошти, а не аматорський підхід…»

Валентин Безрукий – президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест»: «…Водопроводная вода, как минимум, безопасная. Но то, что ее нужно дополнительно очищать, – это тоже неоспоримый факт…»

Михайло Курик – директор Інституту екології людини: «…КМДА зробила дуже важливу справу – вона всі школи забезпечила спеціальними установками до водопідготовки… Скільки б не сперечалися за проблеми, вони так просто не вирішуються. Є категорії людей, які не можуть чекати, поки ми все це вирішимо… Все це, про що ми говоримо, відображається на здоров’ї наших дітей… Держава повинна забезпечувати більшість населення через водну мережу… Треба піднімати культуру водоспоживання, треба вчити людину, що вода з крану – це дуже цінне… Якщо хочете пити вдома, то доочищуйте воду самі в домашніх умовах…»

Петро Линник – доктор хімічних наук, професор Інституту гідробіології НАН України: «…Ступінь очищення води на водопровідних станціях залежить від того, яка вода подається на ці станції… Періодично вода в Київському водосховищі дуже погіршується… Вважаю, що водопровідну воду пити все ж  таки шкідливо…»

Тетяна Аністратенко – кандидат медичних наук, лікар-дієтолог і нутріолог: «…Для нас главное – чтобы вода была безопасной в эпидотношении, и нам санстанция гарантирует это… В отношении других элементов вода очень сильно отличается по качеству…»

Тетяна Тимочко – голова Всеукраїнської екологічної ліги: «…Якість води складається з того, що скидається в Дніпро, наскільки водопровідна станція може справитися з очищенням, а вона з цим не справляється,.. мереж, про які ми сказали, і стандартів, які ми не можемо 4 роки ввести… Ми маємо говорити про те, коли міська влада виконує своє головне завдання… Ми бачимо, що в 4 рази збільшилися обсяги стічних вод, але Бортницька станція не здатна це переробити й очистити… Це означає недостатній, неефективний міський менеджмент, який не здатний… забезпечити нам якісну воду… Немає чіткої, прозорої водної політики в місті Києві, як і взагалі екологічної політики… Нам легше змінити цю міські владу й екологічну владу в Україні, яка відповідає за стан навколишнього середовища, ніж ми будемо рятуватися окремими методами…»

Володимир Бондар – заступник голови правління ГО «Кияни об’єднуємось»: «…Мы забыли о поверхностно-активных веществах, которые в итоге влияют на мужчин… Мы потихоньку вырождаемся…»

Сергій Тимошенко – в.о. заступника головного державного санітарного лікаря м. Києва: «…Відсоток відхилень бюветних комплексів дещо вище водопровідної води… Є проблеми з експлуатації бюветних комплексів на сьогодні… На минулу п’ятницю не працювали 84 бювети, із них тільки 17 – за якістю питної води,.. а решта – через технічні проблеми…»

Кіндрат Гіщак – член правління Київської міської організації партії «За Україну!», депутат Святошинської райради: «…Обслуговування всіх бюветів Києва – це близько 3-5 мільйонів гривень… Така мізерна сума на тлі бюджету Києва…  Бювети – це вихід для Києва, найпростіший напрям створення терпимої ситуації із забезпечення киян водою… Бюветами користуються сотні тисяч киян, навіть попри негативну агітацію, яка робиться десь і цілеспрямовано…»

Олександр Прогнімак – начальник Державного управління навколишнього природного середовища в м. Києві: «…Городская власть должна иметь политическую волю, то есть желание это сделать… Надо создать коммунальное предприятие по обслуживанию бюветов…»

Анатолій Яцик – директор Українського НДІ водогосподарсько-екологічних проблем: «…Не бачу жодних проблем з бюветним водопостачанням, якщо їх вирішувати не на аматорському, а на професійному рівні… Потрібно віддати ці бювети в надійні руки… Поки не буде Національної ради при Президентові України з водних проблем, кожен буде захищати… «честь мундира», аби утриматися в кріслі… При міському голові потрібно зробити науково-технічну раду з вирішення техногенно-екологічних і водних проблем…»

Роман Головня – учасник громадського руху «Справжні кияни»: «…Скільки б ви рад не робили, є одна проблема – явище наживи, яке керує сьогоднішнім суспільством… Для того, щоб замінити всю систему водопостачання в Україні і в Києві зокрема, треба величезну кількість коштів. А де їх взяти, якщо наші чиновники на сьогодні займаються тільки тим, що їх розкрадають?.. Турбує мала поінформованість населення по воді і як вода впливає на організм… Наші люди не знають, що вони п’ють і їдять…»

Сергій Тимошенко – в.о. заступника головного державного санітарного лікаря м. Києва: «…В більшості випадків бутильована вода – це водопровідна вода чи вода із свердловин, але збагачена тими чи іншими елементам, добавками…»

Валентин Безрукий – президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест»: «…Понятно, что в течение ближайших лет мы будем пользоваться фильтрами, бутилированной водой и ходить к бюветам… Дополнительная система очистки для одного-двух домов позволит очищать воду до приемлемого уровня…»

Наталія Чижимакова – асистент координатора водних програм ВЕГО «МАМА-86»: «…Киевская СЭС – единственная в Украине, которая раз в месяц вывешивает на своем сайте показатели качества воды… Но по этим показателям видно, что информации недостаточно…»

Тетяна Тимочко – голова Всеукраїнської екологічної ліги: «…У нас немає інтегрованого підходу до вирішення цієї проблеми… Районні адміністрації не здатні забезпечити роботу бюветів на їх території, як вони не здатні вирішити і проблеми зелених насаджень, забруднень відходами тощо… Бювети закривали для того, щоб змусити киян платити. Ми готові платити більше, але ми маємо знати, куди ці кошти будуть витрачені… У Києві ніхто не керує містом Києвом, ніхто не вирішує наші проблеми… Киянам треба перестати вірити постерам, а треба вірити крану, з якого тече неякісна хлорована руда вода, яку неможливо пити…»

Петро Линник – доктор хімічних наук, професор Інституту гідробіології НАН України: «…У цьому році з вини чиновників була екологічна катастрофа, тому що загинуло багато риби… Але процеси самоочищення призвели до того, що якість води в Київському водосховищі покращилась…»

Зоя Безрук – начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в м. Києві: «…Потрібен господар, з якого можна було б спитати, для того, щоб можна було розробити належні методики, програми…»

Федір Вітт – начальник ГУ комунального господарства КМДА: «…Сьогодні міська влада в змозі забезпечити якісною питною водою за тими стандартами, які сьогодні існують в країні…»

 

22.06.2010

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Голосування

Хто в умовах політичної кризи відповідає за безпеку українського народу?

View Results

Загрузка ... Загрузка ...
Про нас
Пишіть нам за адресою: [email protected]