незручні питання до влади
автор та ведуча Рена Назарова
Небайдужим киянам - сюди!
Натисніть!

Наш сайт переглянули

Сьогодні100
З початку місяця43 916
За 2012 рік507 348
За весь час2 316 660

У цьому розділі

Останній ефір
Попередні ефіри
Майбутні теми
Запропонувати тему
Хочу в студію

        Знайти
Новий розділ
Гарячі точки Києва
Відкрити

Дайджест «Київський форум»

№3, квітень 2012
Бюджетна «подачка» напередодні виборів. Війна за зелень. Інтриги на Пейзажній алеї. Сховище відпрацьованого ядерного палива поблизу Києва.

№2, спецвипуск, березень 2012
ОСББ як вихід із комунальної кризи, або допоможи собі сам! Крокодилячі сльози житлово-комунальних олігархів. Як судитися з ЖЕКами?

№1, лютий 2012
Медичні реформи додадуть киянам проблем. Шулявка - ні пройти, ні проїхати. Київ ось-ось потоне у власному "добрі". Прибирання по-київськи.

 
  

Опитування

Чи готові Ви вийти на захист зелених зон Києва від вирубки?

Завантаження ... Завантаження ...

Погода у Києві

Популярні ефіри

Безпритульні тварини у столиці: як вирішити проблему?  1695
На продовження медичної теми. Вакцинація: за і проти. Чому все більше людей відмовляється щеплюватися?  1028
Будівельні афери у столиці: чому кияни інвестують у віртуальне житло та як не втрапити в будівельну халепу? (Проблеми знедолених інвесторів, доступність житла у столиці тощо)  805
Новий Житловий кодекс: чи безпечно для життя? (основні ризики, новації та сюрпризи)  643
Портрет київського студентства: які проблеми найбільше хвилюють сучасну молодь (якість вищої освіти, стипендія, нестача місць у гуртожитках, працевлаштування, оплата за навчання, тощо)  457
Чи потрібні ринки у столиці? (Нові рейдерські захоплення, знищення малого й середнього бізнесу та ін.) Позиція влади і думка киян  413
Секонд-хенди під прицілом: чи зникне дешевий одяг зі столичного ринку?  412
Сніг у Києві: природній катаклізм чи безпорадність влади  391
Як убезпечити споживачів фінансових послуг (позичальників, вкладників) під час економічної кризи?(Хто захистить людей від колекторів, чи існує фінансова справедливість та чому й досі не сформована єдина державна політика і система захисту прав споживачів фінпослуг)  386
ОСББ як вихід із комунальної кризи, або Допоможи собі сам: що перешкоджає реформі ЖКГ у столиці?  383

Передача

21.06.2011
друкувати надіслати

Репродуктивна медицина – бізнес чи порятунок?! Сурогатне материнство, або Дитина «на замовлення»

Відеозапис

306 переглядів відео 306   



Цитати учасників ефіру

Валерій Зукін – віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини: «…Нездорова зацікавленість сурогатним материнством взагалі вихолощує проблеми, які існують в репродуктивній медицині, тому що так зване сурогатне, або допоміжне, або замісне материнство потрібне в поодиноких випадках… Лікар ніколи не повинен бути суддею…»

В’ячеслав Камінський
– головний акушер-гінеколог МОЗ України: «…Допоміжні репродуктивні технології – це тільки вершина айсбергу, в основі якого сотні тисяч сімей в Україні, які не мають дітей і хочуть цих дітей мати… Проблема безпліддя в Україні дуже гостра, як і в усьому світі… Треба говорити взагалі про проблему безпліддя в Україні, про демографічну кризу в Україні… Якщо ми зараз не зробимо умови, щоб народили ті, що можуть народити другу і третю дитину, і щоб змогли народити ті, які хочуть і не можуть, то Україна буде звалюватися в прірву демографічної кризи… Сурогатне материнство має право [на існування. – Ред.] в усьому світі, зокрема й в Україні, але треба, щоб все це робилося прозоро, в рамках закону…»

Віра Сіренко
– заступник директора Інституту репродуктивної медицини (ІРМ): «…Никому не придет в голову отказать в помощи больному, который, например, попал в ситуацию, когда у него в результате травмы ампутирована конечность… Почему мы должны отказывать женщине, у которой отсутствует функция, которую мы можем протезировать… Мы берем заведомо «жареную» тему и начинаем спекулировать на очень деликатном вопросе, тем самым ставя в абсолютно дурацкое положение совершенно беспомощных и абсолютно несчастных людей, у которых есть единственный выход… В процессе этого лечения нет пострадавшей стороны, здесь никто не ущемлен, все функции выполняются участниками процесса абсолютно добровольно…»

Ігор Чермак – директор Київського центру репродуктивного здоров’я, головний лікар Київської міської клінічної лікарні №1: «…Морально-етичні і правові аспекти завжди запізнюються за розвитком науки, техніки і технологій… Сурогатна мати – це не та жінка, яка на будь-яке замовлення може виносити дитину… Це тимчасовість, коли людина допомагає народити дитину іншій сім’ї…»

Євстратій (Зоря) – секретар Священного Синоду УПЦ КП, єпископ Васильківський: «…Найперше застереження до репродуктивних технологій таке: зачату дитину не можна розглядати лише як матеріал… Я би говорив, в першу чергу, про проблему репродуктивного здоров’я української нації. За 20 років незалежності зроблено понад 13 мільйонів абортів… Як може мати бути сурогатною?.. Чи багато хто із нас захотів би опинитися на місці дитини, особливо коли йдеться про комерційну допомогу сторонньої жінки?..»

Олег Берестовий
– акушер-гінеколог, провідний консультант з питань репродуктології: «…Щорічно в Україні реєструється до 25 тисяч випадків безпліддя… Законопроект має декілька месіджів, один з яких – права матері мати дитину в разі, коли вона цього не може… Найбільш гостро стоїть питання допоміжної матері, тому що вона ризикує не з доброї волі…»

Роман Головня – лідер Київської міської громадської організації «Народний фронт»: «…Ми повинні категорично відмовитися від сурогатного материнства для іноземців… Сьогодні ми не ставимо питання – чому виник попит на сурогатне материнство, чому у нас стільки сімейних пар не можуть мати дітей, чому наші жінки безплідні і не можуть стати матерями… Сурогатне материнство з комерційної точки зору – це величезні кошти…»

Олег Старіков – активіст Громадської організації офіцерів запасу «Команда “За своїх!”»: «…Такое явление [суррогатное материнство. – Ред.] может возникнуть только в нищей стране, где население разделено на очень богатых и очень бедных… Суррогатное материнство разрешено в Украине, ЮАР, Грузии, России и некоторых штатах США…»

В’ячеслав Камінський – головний акушер-гінеколог МОЗ України: «…Причини безпліддя, без сумнівів, формуються на найбільш ранніх етапах… Сьогодні темпи зростання кількості дівчат, які палять, набагато вищі темпів зростання кількості хлопців, які палять… Давайте розпочнемо з того, що має бути дбайливе ставлення до самого себе, до свого здоров’я, до здоров’я своїх дітей… Довге носіння памперсів для хлопчиків – це прямий шлях до чоловічого безпліддя, яке сьогодні зрівнялося з жіночим… Через призму сурогатного материнства висвітлюється дуже широке коло питань…»

Валерій Зукін – віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини: «…Ми не є захисниками замісного материнства. Наша функція – допомагати людям. І якщо Верховна Рада, наприклад, прийме закон про заборону сурогатного материнства, ми будемо його виконувати…»

Ірина Жабченко – завідуюча відділенням патології вагітності та пологів Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України: «…На жаль, на сьогоднішній день ми маємо покоління дівчат і молодих жінок, які самі виношувалися своїми мамами у несприятливих умовах… Є дуже велика частина жінок, які вагітніють, але не можуть доносити цю вагітність, і це також проблема…»

Микола Сидоренко – адвокат: «…У нашому законодавстві хоч і визначено питання сурогатного материнства, але деякі питання залишаються невизначеними і нереалізованими на практиці… Існує необхідність відповідних законодавчих ініціатив… Питання взаємовідносин між подружжям і сурогатною матерію може бути комерційним і може регулюватися на підставі відповідного договору…»

Євстратій (Зоря) – секретар Священного Синоду УПЦ КП, єпископ Васильківський: «…Є незмінні 10 заповідей, даних кілька тисяч років тому. Чим більше суспільство продукує законів, тим менше в ньому порядку… Треба починати з морального, світоглядного закону…»

В’ячеслав Камінський – головний акушер-гінеколог МОЗ України: «…Ми можемо сьогодні розглянути питання сурогатного материнства в двох аспектах: з погляду допомоги близькими родичами і з погляду усиновлення…»

Ігор Чермак – директор Київського центру репродуктивного здоров’я, головний лікар Київської міської клінічної лікарні №1: «…Мене хвилює практично все життя питання – який характер і душа будуть в народженої людини, звідки вона візьметься, якою вона буде…»

Віталій Черняховський – головний координатор Форму порятунку Києва: «…Первое, что надо сделать – категорически запретить рекламу алкоголя и табака… Алкоголь и табак не могут продаваться на улицах, это ненормально…»

Роман Головня – лідер Київської міської громадської організації «Народний фронт»: «…Чим більше безплідних людей, тим більше заробіток бізнесу в цієї сфері… Сурогатне материнство в принципі нічим не відрізняється від усиновлення. Тільки морально-емоційною оболонкою…»

 
0 коментарів 0

Ви небайдужий киянин? Зареєструйтеся або увійдіть на сайт.

Ви гість? Гостям можна коментувати з 10:00 до 18:00 у робочі дні.

работа в киеве, новости дня сегодня, кинотеатры Киева, видео без регистрации и смс, honda

© 2012 ВГО “Київський форум”. Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації. Будь-який передрук матеріалів з сайту може здійснюватись лише при наявності “активного гіперпосилання” на www.kiev-forum.org, а також на сам матеріал.