незручні питання до влади
автор та ведуча Рена Назарова
Небайдужим киянам - сюди!
Натисніть!

Наш сайт переглянули

Сьогодні128
З початку місяця43 944
За 2012 рік507 376
За весь час2 316 688

У цьому розділі

Останній ефір
Попередні ефіри
Майбутні теми
Запропонувати тему
Хочу в студію

        Знайти
Новий розділ
Гарячі точки Києва
Відкрити

Дайджест «Київський форум»

№3, квітень 2012
Бюджетна «подачка» напередодні виборів. Війна за зелень. Інтриги на Пейзажній алеї. Сховище відпрацьованого ядерного палива поблизу Києва.

№2, спецвипуск, березень 2012
ОСББ як вихід із комунальної кризи, або допоможи собі сам! Крокодилячі сльози житлово-комунальних олігархів. Як судитися з ЖЕКами?

№1, лютий 2012
Медичні реформи додадуть киянам проблем. Шулявка - ні пройти, ні проїхати. Київ ось-ось потоне у власному "добрі". Прибирання по-київськи.

 
  

Опитування

Чи готові Ви вийти на захист зелених зон Києва від вирубки?

Завантаження ... Завантаження ...

Погода у Києві

Популярні ефіри

Безпритульні тварини у столиці: як вирішити проблему?  1695
На продовження медичної теми. Вакцинація: за і проти. Чому все більше людей відмовляється щеплюватися?  1028
Будівельні афери у столиці: чому кияни інвестують у віртуальне житло та як не втрапити в будівельну халепу? (Проблеми знедолених інвесторів, доступність житла у столиці тощо)  805
Новий Житловий кодекс: чи безпечно для життя? (основні ризики, новації та сюрпризи)  643
Портрет київського студентства: які проблеми найбільше хвилюють сучасну молодь (якість вищої освіти, стипендія, нестача місць у гуртожитках, працевлаштування, оплата за навчання, тощо)  457
Чи потрібні ринки у столиці? (Нові рейдерські захоплення, знищення малого й середнього бізнесу та ін.) Позиція влади і думка киян  413
Секонд-хенди під прицілом: чи зникне дешевий одяг зі столичного ринку?  412
Сніг у Києві: природній катаклізм чи безпорадність влади  391
Як убезпечити споживачів фінансових послуг (позичальників, вкладників) під час економічної кризи?(Хто захистить людей від колекторів, чи існує фінансова справедливість та чому й досі не сформована єдина державна політика і система захисту прав споживачів фінпослуг)  386
ОСББ як вихід із комунальної кризи, або Допоможи собі сам: що перешкоджає реформі ЖКГ у столиці?  383

Передача

13.10.2009
друкувати надіслати

Столичні гуртожитки: проблема забезпечення прав мешканців гуртожитків

Відеозапис

82 перегляди відео 82   



Цитати учасників ефіру

Геннадій Стаднік – заступник Міністра юстиції України: «Нами внесено відповідний лист-роз’яснення, яким ми призупинили всі виселення до того, поки ми не розберемося в цій ситуації».

Орест Лотоцький – заступник Міністра з питань ЖКГ України: «Є гуртожитки, які є в комунальній власності і перебувають у власності підприємств, які є державними сьогодні. І найбільш проблемними є гуртожитки, які ввійшли в статутні фонди підприємств, які були корпоратизовані або приватизовані, по відношенню до мешканців яких проявляється і відбувається тиск».

Сергій Власенко – народний депутат України, юрист: «Ніхто в державі не займався проблематикою, пов’язаною із гуртожитками протягом 18 років незалежності. І говорити про те, що ми зараз вирішимо ці питання за місяць, або за два, або за три, або, навіть, за рік – це, напевно, буде дещо утопічно і несерйозно. Необхідно досягати, можливо, не великих перемог, але якісь реальних поточних перемог. Якщо десь виникають випадки щодо виселення людей, необхідно звертатися до державної виконавчої служби, і вони зобов’язані припинити такі дії… Уряд за власною ініціативою створив міжвідомчу робочу групу з метою розгляду і розв’язання проблем мешканців гуртожитків… Це перший уряд, який почав ці питання піднімати…».

Людмила Башкірова – голова Спілки «Столичні гуртожитки»: «Люди от отчаяния, от безысходности начали искать друг друга, объединяться, и получилась такая самоорганизация населения. И такие общественные организации как у нас есть во всех областных центрах, больших городах. И в сентябре прошлого года мы все объединились в «Профспілку – захист прав», чтобы, держась за руки, идти вместе, одной колонной решать эти проблемы…».

Сергій Власенко – народний депутат України, юрист: «До мене надходять практично щоденно десятки звернень людей про випадки, коли суди, абсолютно нехтуючи забороною закону на відселення людей, приймають рішення про виселення».

Людмила Башкірова – голова Спілки «Столичні гуртожитки»: «Мы арендовали помещение и запросили всех представителей власти. Были с Генеральной прокуратуры, были с ряда министерств, с Фонда госимущества – и ни одного представителя городской власти. Такой плевок жителям…».

Сергій Власенко – народний депутат України, юрист: «Всі обласні державні адміністрації повинні були створити у себе комісії. КМДА була останньою, хто прозвітував про створення цієї комісії. Жодного засідання не проведено, жодної людини із мешканців гуртожитків або з громадських організацій вони до складу не включили. Тобто зібралися чиновники, які себе знають, як вирішувати це питання за рахунок коштів на реконструкцію. Це позиція Київської міської державної адміністрації…».

Орест Лотоцький – заступник Міністра з питань ЖКГ України: «Нам з київською адміністрацією досить складно останнім часом спілкуватися. На засіданнях комісії двічі були присутні люди, які не могли ні прийняти рішення, ні відповідати за ті дії, які відбуваються в місті Києві…».

Олександр Потімков – заступник голови Фонду державного майна України: «Є певні юридичні неточності в формулюваннях багатьох учасників… Внесення гуртожитків до статутних фондів було неправомірним.  Це означає, що власники, які вважають себе власниками гуртожитку на законних підставах, такими власниками не можуть бути визнані… Власник відповідного пакету акцій може вважатися власником будівлі, але ця будівля обтяжена відповідними договорами найму, це будівля, в якій проживають люди, це не може буди об’єктом комерційної нерухомості…».

Олег Березюк – голова Українського юридичного товариства: «Я не вірю в те, що чиновники не хочуть вирішити проблему гуртожитків, я не вірю в те, що депутат України не переживає за людей, не вірю в те, що представник громадськості хоче вирішити свої меркантильні інтереси, а не вирішити проблеми людей, але тут і цими силами вирішити цю проблему неможливо. Ця проблема не є юридичною, вона є політичною… Закон залишився старим, а юридична і політична системи змінилися… Потрібна нова нормативно-правова база….

Сергій Власенко – народний депутат України, юрист: «Міжвідомча робоча група має достатньо обмежений арсенал впливу на Київського міського голову, бо він обраний у нас народом, і його зняти неможливо. На нього може вплинути, можливо, єдина особа в державі – це Президент України… Все залежить від бажання міської влади. Я цього бажання не те що не бачу, я бачу антібажання…».

Едуард Багіров – правозахисник: «Проблема имеет один корень зла… Законы хороши, они есть, но они не работают… Если депутатам верховной Рады будут выделять не отдельные квартиры, а комнаты в общежитии, то проблемы миллионов граждан, которые живут в общежитии, давно будут решены».

Олександр Сергієнко – директор інституту міста: «Я не бачу ні юридичної проблеми, я не бачу тут взагалі ніякої політики. Я бачу тут просто безвідповідальність влади… Тут справа рук мешканців гуртожитків: треба піти, мабуть, до  Хрещатику 36, взяти Черновецького на руки і винести його звідти на вулицю. Вот це вирішення проблеми».

Гліб Лєшков – учасник громадського руху «Справжні кияни»: «Не только жителей общежитий выселяют. Уже есть примеры и в моей юридической практике, когда из приватизированных квартир людей выселяют… Основная проблема – мировоззренческая, потому что мотивация поступков наших чиновников… это набить себе карманы… Решение проблемы будет только после того, как мы поменяем киевскую власть».

Олесь Вахній – журналіст, газета «Літературна України»: «Існують закони. Я розумію, що вони застаріли, але скажіть, будь ласка, навіть у тих законах – хиба можна когось виселити з помешкання? Тому я би шукав причину в політичній площині… Ми стикнулися з проблемою, коли існуючі закони ніхто не виконує».

Сергій Терещук – начальник відділу ведення реєстру та координації роботи гуртожитків ГУ житлового забезпечення КМДА: «Якщо ми на ток-шоу хочемо якусь проблему вирішити, або поставити питання, то треба хоч щось трохи знати».

Олександр Потімков – заступник голови Фонду державного майна України: «На мою думку… в країні йде громадянська війна – на одному боці – мешканці гуртожитків, на іншому – всі інші».

Олексій Міщенко – юрист, спілка «Столичні гуртожитки»: «Фонд держмайна не зовсім володіє ситуацією: так звані власники роблять все, щоб обтяження зняти, просто вигоняючі людей… Якщо взяти корень проблеми, то хто подарував власникам це майно? Фонд держмайна…».

 
7 коментарів 7

Ви небайдужий киянин? Зареєструйтеся або увійдіть на сайт.

Ви гість? Гостям можна коментувати з 10:00 до 18:00 у робочі дні.

  • Dima коментує:

    В Киев все продается и покупается и общежития вместе с людьми.

  • Шарлотка коментує:

    Люди в этих общежитиях и так живут в ужасных условиях. у меня знакомая с родителями живет в таком. Была в гостях – это ужасно. Комнатушки махонькие, стены сырые, общая кухня… жуть. Но хоть угол есть, а если и это заберут?

  • Анонімний коментує:

    конечно ситуация жуткая, когда люди по 20 лет живут в общежитии, а к ним в любой момент может придти какой-то барыга с купленным решением голопупковского районного суда и сказать, что отныне это здание моё , а вы выметайтесь на улицу посреди зимы.

  • Анонімний коментує:

    Потрібна нормальна влада, яка буде захищати людей, а не працювати проти тих, хто віддав за цю владу свої голоси під час виборів. З благословення чиновників мешканці гуртожитків залишаються повністю беззахисними.

  • Анонімний коментує:

    Які там права? Скільки було випадків, коли гуртожитки в столиці продавали разом із його мешканцями, і тільки пост-фактум повідомлюли людей, що не нині-завтра їх просто викидають на вулицю?

  • Анонімний коментує:

    Да о каких правах вы тут рассуждаете, в Киеве в последние годы действует один закон “кто сильнее – тот и прав”. Сильнее всех пока Космос и его гопническая молодая команда, которые и находятся у власти. И пока мы их оттуда не уберём, у нас с вами никаких прав не будет. Ведь кто завтра сможет помешать какому-то Довгому решением Киевсовета объявить какое-то общежитие непригодным для жилья и подлежащим приватизации как какой-нибудь сарай? Кто? Прокуратура? Милиция? Или может ручной Печерский суд? То-то же.

  • Анонімний коментує:

    Обитатели общежитий еще более бесправны чем остальные киевляне.Сегодня, когда Космос при власти, нельзя быть увереным в том, что тебя не выкинут из собственной приватизированной квартиры, а про общежития даже думать страшно

работа на дому набор текстов, федерация бокса украины, Джейн Фонда, смотреть фильмы тв онлайн, продажа подержанных авто ужгород

© 2012 ВГО “Київський форум”. Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації. Будь-який передрук матеріалів з сайту може здійснюватись лише при наявності “активного гіперпосилання” на www.kiev-forum.org, а також на сам матеріал.