незручні питання до влади
автор та ведуча Рена Назарова
Небайдужим киянам - сюди!
Натисніть!

Наш сайт переглянули

Сьогодні100
З початку місяця43 916
За 2012 рік507 348
За весь час2 316 660

У цьому розділі

Останній ефір
Попередні ефіри
Майбутні теми
Запропонувати тему
Хочу в студію

        Знайти
Новий розділ
Гарячі точки Києва
Відкрити

Дайджест «Київський форум»

№3, квітень 2012
Бюджетна «подачка» напередодні виборів. Війна за зелень. Інтриги на Пейзажній алеї. Сховище відпрацьованого ядерного палива поблизу Києва.

№2, спецвипуск, березень 2012
ОСББ як вихід із комунальної кризи, або допоможи собі сам! Крокодилячі сльози житлово-комунальних олігархів. Як судитися з ЖЕКами?

№1, лютий 2012
Медичні реформи додадуть киянам проблем. Шулявка - ні пройти, ні проїхати. Київ ось-ось потоне у власному "добрі". Прибирання по-київськи.

 
  

Опитування

Чи готові Ви вийти на захист зелених зон Києва від вирубки?

Завантаження ... Завантаження ...

Погода у Києві

Популярні ефіри

Безпритульні тварини у столиці: як вирішити проблему?  1695
На продовження медичної теми. Вакцинація: за і проти. Чому все більше людей відмовляється щеплюватися?  1028
Будівельні афери у столиці: чому кияни інвестують у віртуальне житло та як не втрапити в будівельну халепу? (Проблеми знедолених інвесторів, доступність житла у столиці тощо)  805
Новий Житловий кодекс: чи безпечно для життя? (основні ризики, новації та сюрпризи)  643
Портрет київського студентства: які проблеми найбільше хвилюють сучасну молодь (якість вищої освіти, стипендія, нестача місць у гуртожитках, працевлаштування, оплата за навчання, тощо)  457
Чи потрібні ринки у столиці? (Нові рейдерські захоплення, знищення малого й середнього бізнесу та ін.) Позиція влади і думка киян  413
Секонд-хенди під прицілом: чи зникне дешевий одяг зі столичного ринку?  412
Сніг у Києві: природній катаклізм чи безпорадність влади  391
Як убезпечити споживачів фінансових послуг (позичальників, вкладників) під час економічної кризи?(Хто захистить людей від колекторів, чи існує фінансова справедливість та чому й досі не сформована єдина державна політика і система захисту прав споживачів фінпослуг)  386
ОСББ як вихід із комунальної кризи, або Допоможи собі сам: що перешкоджає реформі ЖКГ у столиці?  383

Передача

14.06.2011
друкувати надіслати

Ситуація довкола Десятинної церкви в Києві: яка доля очікує на історичну пам’ятку?

Відеозапис

74 перегляди відео 74   



Цитати учасників ефіру

Лариса Скорик – професор архітектури, член-кореспондент Академії мистецтв України: «…Для того, щоб щось будувати, існує порядок – розробка і затвердження проектів, дозволи на будівництво тощо…»

Сергій Целовальник – начальник ГУ містобудування та архітектури КМДА – головний архітектор: «…У нас уже становится традицией, когда все делается через скандал…»

Гліб Іванкін – заступник директора Інституту археології НАН України: «…В той час ми нічого не копали, але готувалися до початку археологічних досліджень…»

Олександр Биструшкін – народний артист України, екс-начальник ГУ культури КМДА: «…Ніхто не відреагував на знищений телеграф, на водопровід, на елеватор Бродського на Набережній, на майстерні Мурашка. Ніхто жодного покарання не поніс… Законом абсолютно чітко визначено, що ніяких будівельних робіт там проводитися не може… Ми мусимо зараз зберегти оці кладки Десятинної церкви – це надбання наших онуків і правнуків. Вони мають право доторкнутися до нашої історії та пам’яті нашого народу…»

Сергій Кролевець – голова Всеукраїнської асоціації музеїв: «…Необхідно розібратися – хто є учасниками процесу, що відбувається, чи зацікавлена в цьому церква… Зацікавленою стороною [в процесі – Ред.] є чиновники, які виставляють замість себе представників церкви… Існує ще один відкладений конфлікт, який закладається сьогодні, – конфлікт між Національним історичним музеєм і церквою…»

Лариса Скорик – професор архітектури, член-кореспондент Академії мистецтв України: «…Протягом тижня Леонід Данилович [Кучма. – Ред.] сам скасував своє розпорядження про відродження Десятинної церкви… Патріарх Кирило відповів Петру Петровичу Толочку: “Если наука и археология считают, что нет никаких достоверных данных [про вигляд Десятинної церкви – Ред.], то любое строительство, которое предлагается, будет кичем. А кич церкви не нужен”…»

Лариса Скорик – професор архітектури, член-кореспондент Академії мистецтв України: «…Нашому суспільству постійно підкидаються проблеми, які створюють напругу, конфлікти, вороже ставлення людей одне до одного… Я побоююсь Гедеона [архімандрита УПЦ Гедеона (Харона). - Ред.], я, взагалі, побоююсь людей неадекватних…»

Олександр Биструшкін – народний артист України, екс-начальник ГУ культури КМДА: «…Коли щось роблять тихенько, тоді з’являється безкарність…»

Георгій Духовичний – архітектор, член Національного союзу архітекторів України, віце-президент Київської організації ЮНЕСКО: «…Я видел тот документ, на основании которого появился деревянный павильон, который там [на місці Десятинної церкви – Ред.] находится… На туристической карте Киева был нарисован квадратик и написано: «Постановку церкви согласовываю. Президент Украины Ющенко»… Дохристианская история этого места по возрасту во много раз превышает его христианский период…»

Володимир Кагадій – заступник голови ВГО «Об’єднання рідновірів України»: «…Замість того, щоб демонтувати, вони будують нове… Це потрібне московським попам…»

Тимур Ібраімов – активіст ГО «Збережи старий Київ»: «…Я бы до тех пор, пока не объединятся православные церкви, ввел полный мораторий на новые церковные строительства…»

Григорій Овчинніков – президент Благодійного фонду «Відродження Десятинної церкви Пресвятої Богородиці»: «…Можно построить на этом месте общехристианскую церковь, где будут все конфессии…»

Сергій Целовальник – начальник ГУ містобудування та архітектури КМДА – головний архітектор: «…Блажейнеший Владимир нашел время пообщаться, выслушал и благословил положение церкви вне пятна раскопанных памятников… Речь шла только о том, чтобы не допустить постановки возможного нового культового сооружения на этих фундаментах…»

Олена Олійник – співавтор концепції музеєфікації Десятинної церкви і території Старокиївської гори: «…Ми спочатку розробляли з душевним трепетом збереження найсвятішого місця – Дитинця стародавнього Києва… Це музеєфікація експонатів різних епох… На першому етапі ми цей рік освоюємо кошти тільки на музеєфікацію останків… Микола Рерих був категорично проти фальшивого відновлення, яке зараз має місце в Києві і, взагалі, в Україні… Це – фальсифікація справжньої історії… Набагато цінніше доторкнутися до двох цеглин справжньої Десятинної церкви, ніж розглядати фальшивий храм, збудований в нашому столітті якимись недолугими будівельниками…»

Гліб Іванкін – заступник директора Інституту археології НАН України: «…Старокиївська гора значно більша за Десятинну церкву, і пам’яток там значно більше… Там потрібно розкопувати дуже тонко, уважно, не поспішаючи, щоб не втратити нашу історію… Будь-яке будівництво приведе до руйнації пам’ятки, яка ніколи в житті не відновиться…»

Оксана Іванченкова – мистецтвознавець, архітектор: «…У нас в обществе уничтожены моральные нормы, идет дерибан… Конвенция ЮНЕСКО обязывает Украину на самой ранней стадии проектов информировать Комитет всемирного наследия…»

Віталій Ковалинський – історик, письменник, завідувач відділу Музею, історії міста Києва, головний редактор журналу «Купола» «…Держава не повинна керувати церквою, не повинна й копійки давати церкві… На тому святому місці не повинно нічого будуватися…»

Лариса Скорик
– професор архітектури, член-кореспондент Академії мистецтв України: «…Ми не мали змоги подивитися на результати підрахунків голосів лічильної комісії… Проект з величезною церквою, який вийшов на друге перше місце, отримував на два голоси менше… Все робилося настільки непристойно з боку людей, які хотіли добитися будівництва величезного храму, що мені зараз гидко про це згадувати…»

Сергій Кролевець – голова Всеукраїнської асоціації музеїв: «…Комітет всесвітньої спадщини знов, утретє, поставить питання про накладання мораторію на будь-яке нове будівництво в охоронній зоні Софії Київської і Києво-Печерської Лаври…»

Олександр Биструшкін – народний артист України, екс-начальник ГУ культури КМДА: «…Я переконаний, що не тільки кияни, а й уся Україна і вся мистецька громадськість підтримує саме музеєфікацію Десятинної церкви… Досить гратися святими речами…»

Георгій Духовичний – архітектор, член Національного союзу архітекторів України, віце-президент Київської організації ЮНЕСКО: «…Первое, о чем говорят правила проведения конкурсов, – с рассмотрения на конкурсе должны быть сняты все варианты, противоречащие условиям. Они не были сняты, и отсюда возник конфликт…»

В’ячеслав Кулінич – директор Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця»: «…Музей змушений брати участь у 26 судових процесах. Виною всьому – нажива чиновників, забудовників і, на жаль, архітекторів…»

 
1 коментар 1

Ви небайдужий киянин? Зареєструйтеся або увійдіть на сайт.

Ви гість? Гостям можна коментувати з 10:00 до 18:00 у робочі дні.

  • Центр коментує:

    Скорик себя вести в обществе не умеет. Ближе к Богословской- все время бурчит. Надо защитить Десятинную Церьковь. А Скорик пора на пенсию

работа в украине, международная экономика, Роберт Паттинсон фото, скачать музыку без регистрации смс, автобазар nissan

© 2012 ВГО “Київський форум”. Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації. Будь-який передрук матеріалів з сайту може здійснюватись лише при наявності “активного гіперпосилання” на www.kiev-forum.org, а також на сам матеріал.